Är det alltid bra att läkarvetenskapen tänjer gränserna för att rädda liv?

En viktig berättelse, om ett föräldrapar med två barn som lider av två olika sjukdomar. Om det svåra, om dom tankar som inte borde finnas där men ändå gör det. Dom skriver om sin trötthet, att vara förälder till ett sjukt barn är inget sju fyra jobb, utan det är  ett dygnet runt jobb.
Hjälper samhället till i för dålig utsträckning?
"hon har beskrivit situationen för Socialstyrelsen, skrivit insändare och debattinlägg - men ingen har kunnat ange hur långt det är rimligt att ett föräldraansvar kan utkrävas. De etiska eller moralfilosofiska resonemangen har inte heller hängt med när medicintekniken flyttat positionerna - för enskilda individer finns inte mycket att luta sig mot, och det stöd som samhället utlovar kommer aldrig med automatik. "

Har vi rätt att känna att ansvaret är för tungt, eller ska vi som föräldrar alltid vara glada att vårt barn överlevt? Jag vet detta är svåra frågor, och jag tänker inte ta ställning till deras berättelse. Däremot är frågorna viktiga, bland annat frågorna om etik .
Läs deras berättelse, den grep i alla fall mig väldigt mycket.


En bra artikel om våldtäkt

 Malin Wollin skriver det många inte vågar säga, nämligen att den tanken får inte finnas. Varken hos ungdomar eller någon annan.  Det hon också visar på, är att våldtäkt inte handlar om vilka kläder man har på sig.
Våldtäkt handlar heller inte om sex, utan om makt, våld och hot.
Jag har skrivit om detta innan, 80% av våldtäkterna begås inte av okända utan är av någon i bekant, partner eller vän.

"Jag ska banne mig kunna gå halvnaken insmord i honung och gnida mig mot gatuskyltar och ändå vara en fredad kvinna.

Tjejer i tajta toppar är bara tjejer som gillar tajta toppar." 

Jag förstår att Malin skriver detta, för klart att hon och alla andra kvinnor vill kunna ha tajta toppar eller korta kjolar eller vad det nu är man väljer att ha på sig en utekväll.

Beck filmer

Än är Martin Beck inte redo att pensioneras.

Aftonbladet erfar att ett miljonkontrakt knutit Peter Haber och Mikael Persbrandt till två nya filmer.

- Vi börjar spela in i höst, säger Ingvar Hirdwall.

Jag har en förkärlek till dessa filmer, tror det är kombinationen människorna i mellan, jag kan inte låta bli att se dom. Även om jag sett många andra filmer som är bra mycket bättre, men Beck är Beck. Jag ser framemot att se dom bägge, och populära är filmerna onekligen när tv4 har 2 miljoner tittare vid varje avsnitt.

Visst får dom bra betalt 1,5 miljon är säkerligen svårt att säga nej till.

image28

Sista april

Ja det är den sista dagen i denna månad, och till kvällen kommer eldar att tändas på olika håll. 
Smuggelsprit är problem vart man i landet än bor. I vår stad, har det förkommit väldigt mycket. Hur lätt är det då som förälder, för detta är svårt i och med att det bara behövs ett samtal och så finns smuggelspriten där. Då är de svårt, för du kan omöjligt ha koll på ditt barn hela tiden, det som jag tycker ungdomsföräldrar ska göra är att ge sig ut på stan. Det gjorde vi när våra flickor var i den åldern. För visst är det otäckt att fylleriet kryper längre och längre ner i åldrarna.

Till sist önskar jag alla en riktigt fin Valborg


image27

Våldtäkt

Skyll dig själv - om du blir våldtagen.

I alla fall om du beter dig utmanande.

Det tycker var femte ung mellan 15 och 25 år.

- Det väcker en rad frågor. Ser vi en tillbakagång i attityderna, eller är det ett uttryck för att vara ung, säger Katarina Bergehed på svenska Amnesty.


Ja det väcker onekligen en rad frågor, som hur har dessa tankar hamnat i ungdomarna? Att våldföra sig på en kvinna får aldrig någonsin vara ok. Oavsett vilken klädsel kvinnan bär, nu vet vi att verkligheten ser annorlunda ut. Kvinnor måste vara försiktiga, tänka sig för vem dom t.ex. tar sällskap med efter ett krogbesök. Men att mana till försiktighet är inte detsamma som att inte våga klä sig i t.ex. kort kjol, ingen absolut ingen har rätt att tvinga sig på en kvinna. Det man ska ha i åtanke, är att i 80% av fallen är gärningsmannen någon kvinnan redan känner.


Rysk roulett

Ungdomar köper droger över Internet. "Att prova droger man beställt på Internet är lika farligt som att spela rysk roulett. I år har minst fyra ungdomar dött i Sverige efter att ha tagit preparatet DXM. Trenden bland vissa ungdomar är att man ska prova så många droger som möjligt." 

Detta är ruskigt, varför vill ungdomarna köpa dessa droger? Dom kan ge svåra men för resten av deras liv, vissa kan till och med leda till döden. En undersökning visar, att dom ofta innehöll andra substanser än vad som förespeglats.
Vad vill man uppnå, om man läser, kramper kräkningar hallucinationer. finns inget av detta som på något vis kan ge välbefinnande så för mig är detta osannolikt

Många droger kan leda till döden

DXM ger hallucinationer, men kan också ge upphov till kramper, kräkningar, klåda och andningsstillestånd. Intag tillsammans med alkohol ökar risken för dödsfall.

Bromo-Dragonfly tas i form av indränkta paperslappar (blotters). Ruset varar uppåt ett dygn. Användning kan leda till sammandragning av pulsådror som kan leda till plötslig död. Överlevande kan behöva amputera fingrar och tår.

GHB är ett narkosmedel som narkotikaklassades år 2000. GBL är ett lösningsmedel som omvandlas till GHB i kroppen. GHB-missbrukare i Göteborg har 10 års kortare livslängd än heroinisterna.

Fenazepam är ett lugnande läkemedel som inte är godkänt i Sverige. Ett gram fenazepam räcker till 2.000 "normaldoser". Överdosering kan leda till medvetslöshet och döden.

Tradolan/tramadol är ett smärtstillande medel som i kombination med alkohol är livsfarligt.

http://bloggkartan.se/registrera/12254/koeping/

Valborg

När den ljusa tiden på året kommer till oss, när naturen vaknar och solljuset värmer. När vi kan gå utan varm klädsel och med tunna skor. Det är en tid av glädje, där vi möter människor med leende öppna ansikten. Njut av denna vackra tid som ligger framför oss, för tro mig den är kort. Alltför snart knackar kylan på vår dörr igen.

image26


Förvånande



Den mördade Engla Höglunds familj vill att flickans begravning ska sändas direkt i Sveriges Television. Nu överväger SVT frågan och ett definitivt beslut kommer om några dagar.


Att föräldrarna vill ha sitt sista farväl till sin dotter Engla, under media bevakning. Jag lider med familjen, men detta kan jag inte förstå syftet med. Varför vill man bjuda in Svenska folket, det är den sista stund dom anhöriga får med sin lilla flicka.
Det Engla utsattes för får vi hoppas slippa se i framtiden, jag tycker det är bra att  polisen  fortsätter att utveckla sina arbetsformer.
Min personliga känsla är att det räcker nu, låt familjen ha sin sorg ifred.

Människans bästa vän

Hunden, för mig är det i alla fall hund. Men vet att många kanske skulle säga katt.
.
Läser en artikel på DN, den handlar om att allt fler skaffar sällskapsdjur, trots att vi idag lever i en värld med ont om just tid. Hundens behov tillgodoses inte, utan i många fall blir den till en belastning. Detta stämmer även in på katt, för även dom behöver uppmärksamhet. Nu har det kommit nya regler,

Nya regler för hund och katt

Hundar och katter ska få tillsyn minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.

Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus och hänsyn ska tas till hundens ålder och hälsotillstånd. Hundar som permanent hålls i rastgårdar ska dagligen rastas på annan plats.

Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundar inte hållas i löplina permanent.
Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling, i samband med jakt och i samband med transport).

Boxar, rastgårdar och andra förvaringsutrymmen för katter ska ha miljöberikning såsom hyllor, klösanordningar och gömställen.


Artikeln är väldigt intressant,
"Nu för tiden har vi sällskapsdjur av känslomässiga skäl. Samtidigt som den psykiska ohälsan ökar bland människor växer antalet hundar, katter och exotiska djur"


Fånge i en källare

I 24 år, stackars kvinna. Vilket skrämmande ställe att tvingas leva på, att  sedan våldtas gång på gång av sin egen pappa. Behöva se sina egna barn hållas som fångar, barn som aldrig fått se dagsljus. En fruktansvärt grym person som håller sitt eget kött och blod inlåst med en ståldörr med kodlås. Jag förstår inte hur dom överlevde, men människan är stark och vi har en inneboende livskraft. Någonstans kanske tron fanns om räddning.

"Elisabeth är 18 år när den tjocka ståldörren stängs om henne en augustidag 1984.

Pappans upprepade våldtäkter gör henne gravid sex gånger.

Efter att ha fött sitt andra barn försöker Elisabeth fly. Men pappan låser in henne i skräck-källaren igen.

Tre av barnen har aldrig lämnat källaren - förrän nu. "


Den nya kvinnodöden

Lungcancer, ett starkt ord. Skrämmande på många sätt,

Symptomen varierar. "Förkylningssymptom" som hosta, andfåddhet och smärta i brösttrakten är vanliga. Sena symptom är pipandning eller lunginflammation samt avmagring.
Jag har själv rökt, så visst finns tanken vad som kunde ha hänt, Jag slutade för 4 år sedan.
Jag har även upplevt lungcancer på nära håll, så jag vet på sätt och vis vad detta handlar om.

Jag läser även om dessa kvinnor, som är drabbade av lungcancer. Jag läser om rädslan för att dö, men även om viljan att leva. Det vi inte får glömma är att när dessa kvinnor började visste dom inte som vi gör idag hur farligt rökning är. Men även dom fick så småningom klart för sig om faran med rökning, för den kunskapen fick vi för ett bra tag sedan.  Jag dömer inte, för vem är jag att döma

"Kaféet i Gamla stan - med ungdomar, pensionärer och nyblivna mammor - får symbo­lisera statistiken:

Av tio rökare i lokalen kommer minst en att drabbas av lungcancer. Ändå får lungcancerforskningen minst pengar av alla cancerformer. "


Skrämmande men nyttig läsning


Är detta lärarens vardag?

Då förstår jag att många lärare vantrivs på sina arbetsplatser.  "Mer än var tionde lärare trakasseras i skolan och var tjugonde har utsatts för våld". Skulle någon vilja ha ett arbete där man kanske är rädd för att bli utsatt för våld under dagen. Vart gick det fel, för något är riktigt fel. Finns det ingen respekt kvar lärare/elev?
Jag har en nära släkting, som arbetar som lärare, som ofta påpekar att våldet hela tiden ökar. Att han är glad att inte ha alltför lång tid kvar till pension. Något måste göras, den "gamla" skolan var inte alls bra, men är den "nya" skolan så mycket bättre?


"Vår undersökning visar att nästan en av tjugo lärare, 4,8 procent, utsätts för fysiskt våld kopplat till tjänsteutövningen, 6 procent för hot om fysiskt våld och 12,7 procent för andra trakasserier. Av dem som utsatts för fysiskt våld uppger nästan hälften, 43,2 procent, att det skett vid upprepade tillfällen. Det inträffade polisanmäldes dock i mindre än vart tionde fall. Och inte i något fall känner läraren till att anmälan gjordes till Arbetsmiljöverket, vilket är anmärkningsvärt. "

Den mistänkte pedofil pappan har erkänt

Tänk hur den stackars dottern, och barnen fått levt. I dessa trånga utrymmen i en källare! Men nu har Josef Fritzl erkänt incest med dottern. Ja det är en skrämmande läsning, tänk på dom stackars barn som fått levt i ett fängelse utan dagsljus.


Porr på barnsidor!!

Jag börjar där

Monica Dahlström-Lannes slutar sin artikel

"Frågan är vilka personer som underhåller och gynnar denna lönsamma marknad? " Att det är en lönsam marknad kan vi var helt säkra på, vi kan titta på bloggportalen, vad är det personer mest söker nr1-3 handlar om sex. Så om vi tittar där, då är det inte svårt att förstå att sex säljer.
Jag blir så arg när jag läser, barn ska inte behöva utsättas för dessa sexspel, marknadsföra barnpornografi där det förväntas finnas vanliga barnspel.

"Kanske är det därför som tipsen om barnpornografi till Ecpat ökat med 60 procent sedan förra året, det vill säga cirka 2 000 tips månaden. Och detta trots att 4 600 webbsidor blockerats i ett samarbete med rikskriminalen och internetleverantörer. Varje dygn stoppas 50 000 sådana sökningar i Sverige."


Arga lappar

 En kille, som samlar arga lappar som människor skriver, vi har nog alla sett dom sitta i t.e.x tvättstugor.
"Mikael Sellin fascineras av gnälliga lappar i tvättstugor, trapphus och på arbetsplatser. Nu har han samlat de bästa på sin blogg. "Det här är väldigt utbrett i Sverige. Vi är lite konflikträdda och samtidigt språkbegåvade", säger han. "
Rolig idé till en blogg, och visst stämmer det, många är konflikträdda då är det mycket lättare att sätta upp en anonym lapp. Men Mikael Sellin, har gjort om detta till humor vilken bra idé :-)


Myshelg med

Mitt lilla barnbarn. Jag fick även åka på folkrace, vilket jag aldrig gjort innan. Elias gillar bilar, gärna snabba bilar. Min sambo har ett stort intresse av bilar, ja så det är bara jag som är helt novis när det gäller att förstå denna tjusning. Men dom gör båda sitt bästa för att få mig delaktig :-).
Vi hade en jättemysig helg tillsammans, lek med Nova så klart. Elias tycker så mycket om vår hund. Vi grattade även min äldsta dotter som igår fyllde 29 år.

Så det är därför jag varit så osynlig i helgen


Hundar

Varför vill vi göra hundar till människor? Kläder och nu detta, pierca hunden. Jag tror det är skadligt att hitta på en massa konstigheter som inte är till djurens fördel. Låt en hund få vara en hund.

Att många hussar och mattar klär sina små älsklingar i söta kläder är inget nytt. Men nu slår danska Dyrenes Beskyttelse larm sedan aningslösa hundägare har börjat göra hål i öronen på sina hundar.
- Det har gått för långt, säger veterinären Lotte Brink till Ekstrabladet.

Relationer

Ibland när man läser hittar jag på något som jag tror på, denna artikel är en sådant


"MANLIG MYTBILDNING. Långt i från alla män eftersträvar en tillvaro som kvinnokarl. Raggningsmetoderna som lärs ut med boken Spelet som inspiration speglar en antikverad kvinnosyn. Anser mansforskaren Lars Jalmert. Journalisten Dan Josefsson har kommit underfund med varför han inte förmådde leva i långa relationer. Han hade inte knutit an till sina föräldrar när han var liten"

Han tror inte på Pick-up-metoderna, han har samma tro som jag själv. Att I-grund och botten söker vi närhet till en annan människa. Jag vet att vissa inte gör det, men det finns alltid undantag.


"- Män speglar sig i vad andra män tycker. Kvinnor speglar sig också i vad män tycker. Det är det som är manssamhället, säger Lars Jalmert "
Jag tror på att man behöver komma nära en person. Verklig närhet kan inte spridas på jättemånga människor, det är något helt annorlunda än kompisrelationen. "


Nu har jag plockat några meningar ur artikeln som visar Lars Jalmerts tankar, jag tycker om att läsa om relationer gärna ur ett manligt perspektiv. Det ger mig  nya infallsvinklar


Mor dotter dag

Jag har umgåtts med min yngsta dotter, vi har ätit lunch ihop ätit god mat och pratat. Jag tror det är viktigt att ta sig sådan tid med sitt barn. Jag har alltid tagit mig tid med mina flickor. Ja nu är min äldsta dotter en vuxen kvinna, men jag jag brukar ge förslag om en lunch lite då och då för det är fortfarande mysigt.
Jag märkte tidigt, att om vi tog oss hemifrån så var det lättare att berätta om olika saker som oroade. Så på detta sätt fick jag på ett naturligt sätt veta lite mer om mina barn. För under tidiga tonåren kan det vara lite svårt att få behålla kontakten. Men jag har känner att vi haft den kvar, även om vi också haft problem, det hör till.
Ett litet tips till dig, som vill hitta ett sätt att nå fram till din tonåring, gör något som ni båda tycker är roligt.


Underbar dag

Vilket väder vi haft idag, jag har passat på att vara ute :-). Det har varit glest med inlägg ifrån mig i helgen.
I lördags hade jag familjemiddag för mina syskon, väldigt trevligt mycket prat och många skratt. I går tog vi med mitt lilla barnbarn när vi köpte födelsedagspresent till hans mamma som fyller 29 år på Söndag.
Idag har jag  även hunnit med att träffa min väninna över en kopp kaffe, hon åker till Åland med sin dotter i morgon. Dom ska ha lite mamma dotter tid, jag tror dom får en mysig resa tillsammans.
Vi har nyss kommit in, Nova har fått lite motion. Middagen är avklarad, så nu ska jag bara ta det lugnt titta på Cesar Millan, som jag känner stor beundran för. Jag tycker hans program är väldigt intressanta att se.

Lill babyn

Nu har han varit här lilla Teo, och hans mamma och mormor. Den lille är bara en månad, jag tycker baby lukten sitter kvar härinne :-). Det var verkligen trevligt, vart mycket baby och förlossning prat. Han sov nästan hela tiden, men jag fick hålla den lille en stund. Då snusa han och sov i min famn.

Fredag vackert väder, kan de bli bättre. "Min" läkare ringde, det var lite fel på ett recept men det fixade hon på telefon. Lena som hon heter är så gullig, hon frågade även denna gång hur jag mådde. Hur min nya medicin Lyrica fungerar. Om värken har släppt efter något. Är så skönt med en läkare som verkligen bryr sig om.

Blir mataffären om en stund, inhandla lite mat inför morgondagen. Blir säkerligen att gå ut och äta något ikväll, fint väder och varmt, inte vill vi sitta inne då.

Leffe ska sedan köra  Linnéa och hennes vänner till grannstaden, blir tidigt i säng så vi är pigga i morgon. När mina syskon kommer hit, ska bli riktigt roligt min syster har ännu inte varit här.


Trött

Klockan är mycket och jag är trött, vart mycket idag. Men jag är så ibland när jag börjar, speciellt när de gäller tvätt. Jag hittade mer och mer, som jag tyckte behövde tvättas. Låter lite tjatigt :-).
I morgon fredag, Leffe ska köra Linnéa och hennes vänner till en grannstad, det är en av vänner som fyller år i morgon. Så vi får hoppas dom får skoj.
På dan kommer en väninna och hennes dotter, och lilla barnbarn och hälsar på. Den lille är bara 1 månad gammal, det ska bli så roligt. Jag har följt Johanna sedan hon var nyfödd, och nu är hon mamma till en liten son Teo, jag tycker det är ett gulligt namn.
Vi måste inhandla lite mat när Leffe kommer hem ifrån arbetet, för på lördag har vi bjudit min pappa, syster och bror med respektive på middag. Så för min del blir det lite pyssel med mat i morgon kväll.

Nu stänger jag för ikväll, god natt och sov så gott


Tvättandet fortsätter

Tvättstugan är det som gäller idag, jag håller på att tvätta täcken filtar mm. För nu är det dags att fräscha upp lite.
Men jag måste hinna ut lite i alla fall, för vilket väder solen lyser ifrån en klarblå himmel. Ja min hund skulle inte gilla att få ligga inne hela eftermiddagen.
Jag tror att Linnéas studentskylt har kommit idag, ska bli spännande att hämta den, och se om den vart så bra som de såg ut. Min dotter älskar rosa, hon har gjort det sedan hon var riktigt liten. Jag hittade en skylt som går i rosa färger :-). Men jag hinner inte hämta den idag, utan de får vänta till i morgon.
Nu får ni ha en fin eftermiddag, för nu ska jag ut till min tvätt

image23

Sol kanske lite vår

Oj vi har fått vår, i alla fall ser det ut så genom mitt fönster. Känner hur glad jag blir :-), blir en skön promenad idag. Tänkte jag skulle åka upp till graven, och sätta lite blommor. Tulpaner står sig rätt bra, och dom känns som vår i alla fall för mig.
Det är mycket nu, min äldsta dotter fyller 29 år den 27/4. Vi väntar på lillbabyn i hennes mage, hon/han ska komma här i mitten på maj. Den yngsta dottern som tar studenten med allt vad det innebär, jag har en rätt stor släkt. Är även en del vänner som också vi vill ska komma, så det är lite planerande. Vi ska ha catering, jag har en killkompis som fixar kallfat, så jag behöver i alla fall inte stå och laga mat. Jag vet av erfarenhet att det brukar bli en hel del att göra ändå.
Vi ska åka med Linnéa och titta på Magnus Betner i mitten på Maj, hon gillar verkligen honom. Då har vi hyrt en stuga över helgen, är en bit bort så är lite långt att åka fram och tillbaks. Jag hoppas då att värmen hunnit komma, för då är det så bra att vara i en stuga.

Nu är det lite telefonsamtal som ska ringas, sen är det utgång med hund. Affären ska få ett besök av mig, för nu är det lite tomt i mina skåp.
Önskar en
image22

Livet

Innehåller så mycket, jag får ibland frågan om jag är rädd. För vad kan man undra, för att dö. Jag har ätit mediciner i många år, och alla vet att det så småningom ger skador på kroppen. Nu är mina värden bra, "min" läkare tar prover på lever och njurar varje år. Jag vet inte om jag är rädd, jag har ännu inte kommit i det skede att de visar på några fel. Jag tror inte vi vet hur vi reagerar vid svåra besked. Jag är heller inte död, pga. att det visar någon avvikelse på ett prov.
Jag har en syster, som tyvärr också varit sjuk i många år, hon har problem med sin lever. Det är medicineringen som gjort detta. Visst har hon tunga stunder, nu är det inte så illa så att hon behöver donation. Men det är en tydlig avvikelse.
Nu är vi kanske så att vi inte riktigt säger hur vi känner och hur vi mår, eller vi och vi jag är nog lite så i alla fall. Jag orkar inte med medömkan, detta gör att jag känner mig ännu sämre. Medkänsla däremot tar jag mer än gärna i mot i dom stunder när min kropp håller på att värka sönder.

Jag har haft tur, vet att många förlorar sina vänner när dom blir sjuka. Jag har fått haft mina kvar, det är jag väldigt tacksam för. Är viktigt att få höra om den friska världen, om jobb familjen mm. Jag pratar sällan om detta att jag är sjuk, för mig är det inte så viktigt. Jag berättar om någon frågar, men tar sällan själv upp det.


Jag borde inte

Jag borde inte
vilja det jag vill
tänka det jag tänker
känna det jag känner,
säger ni.

Också röster inom mig
säger detsamma.
Vad jag har ansträngt mig
att vara en annan:
den jag borde.

Bort med alla borde
som tar mitt liv!
Nu vill jag möta
och lära känna mig själv
utan att värdera,
helt enkelt läsa
den människa som är jag
och ta henne till mig.

Jag tillåter mig
vilja det jag vill
tänka det jag tänker
känna det jag känner.

Djupt i mitt vara
vill jag rota mig,
i den verklighet
som är mig given.

Du - du är den du är.
När jag är den jag är
kan jag vara dig
en partner, en vän.
image19
Lägger ut en dikt skriven av Margareta Melin, som jag tycker mycket om.


Idag är det tvättstugan som ska få besök av mig, jag har sådan tur den ligger på samma plan som jag bor. J
Jag har alltid gillat att tvätta, lukten av ren tvätt, lugnet att stå och vika tvätt.
Min dotter slutar tidigt ifrån skolan, så vi ska passa på att få lite gjort.
För övrigt så känner jag mig lite trött, vet inte varför.
Kanske vårtrötthet, årstiderna är bra, för dom går alltid att skylla på.

Lång vänskap

Jag ska hem till en väninna, vi ses inte speciellt ofta. Men när vi ses, har vi tusen saker att prata om. Vi är barndomskamrater, så det är en väldigt lång vänskap. När våra barn var små, umgicks vi så gott som dagligen. Vi bodde i samma område, och var på samma plats i livet.
Idag gör vi inte riktigt det, vi är båda skilda ifrån vår ungdomskärlek. Där hade vi samma upplevelse, nämligen otrohet. Däremot, så var det inte samtidigt. Jag tror att hon förstod min smärta mer, än jag gjorde. Eftersom min skilsmässa var efter hennes.
Men trots detta att vi inte har så mycket kontakt så är vänskapen väldigt fin, jag vet att vår vänskap kommer vara kvar på ett eller annat sätt.
För mig är den värdefull, hon vet det mesta om mitt liv. Med familj, barn mm, så denna kväll känns speciell för mig.


image17


Lilla flicka

Tänder ett ljus för lilla Engla, och  för hennes familj. Vilken värld vi lever i, jag är ledsen och bedrövad. Finns inga ord för detta hemska, utan tårar är det som finns

image15

Trött Söndageftermiddag

Här är vi lite trötta idag, våra vänner kom över helt sponant och hälsade på, vi hade hållit på med balkongen och lagt in mattan. Vi hade även ställt dit det nya bordet, vi var nästan helt klara när Lena och Peter kom. Väldigt roligt, jag gillar att folk törs komma hem så till mig, blir oftast väldigt trevligt.
Vart lite sent, därav min trötthet, för trots att klockan var mycket så vaknade jag så klart samma tid ändå.
Så det kommer bli en lugn bloggdag för mig, jag ska titta på en film och bara vila mig.
Få se om jag tittar in här en liten stund innan läggdags

Dagbokstankar

Hallå på er, skönt att vara tillbaka. 
Det blev inte mycket skrivet igår, för jodå jag var rätt trött efter mitt lilla äventyr. Men oj vad roligt det var, min lilla ängel var så go. Glad och som vanligt med ett stort intresse för alla stora maskiner, Elias hade tur dom byggde om lite på Marieberg. Så han fick se en hel del olika byggmaskiner :-).
Vart en lång dag, med en hel del lek och sen bolli förstås, det får man inte missa om man är 2år.
På fredagen, åkte vi till ett bibliotek i Örebro, som har både ett fik och en lekhörna. Elias ville ha en kaka, klart han fick det.
Var ett par mysiga dagar, med mitt äldsta barn och barnbarn.

Lördag, och vi håller på att lägga in en matta på vår balkong, den är inglasad då passar det bra att han sådan. 
Jag tänker vänta lite, innan jag köper blommor för vem vet med det väder vi har så känns det inte helt ok. Så det kommer vår lördag att handla om. Inte så spännande dag :-)

Nu är det snart dags att börja förbreda middag.


DAGEN IDAG ÄR EN MÄRKLIG DAG - DEN ÄR DIN



DAGEN IDAG ÄR EN MÄRKLIG DAG - DEN ÄR DIN.
GÅRDAGEN FÖLL UR DINA HÄNDER OCH KAN INTE FÅ MER INNEHÅLL ÄN DU REDAN GIVIT DEN.
MORGONDAGEN VET DU INGENTING OM ,
MEN DAGEN IDAG DEN HAR DU.
ANDVÄND DIG AV DET.
IDAG KAN DU HJÄLPA NÅGON ,

IDAG KAN DU GLÄDJA EN ANNAN.

DAGEN IDAG ÄR EN MÄRKLIG DAG

DEN ÄR DIN ! !
 


Lite prat om barnbarn

I morgon åker jag till min äldsta dotter och barnbarn jag ska sova över till fredag.
Så det blir några datafria dagar, är säkert nyttigt.
Min dotter väntar sitt andra barn, hon lägger sig tidigt så jag ska passa på att läsa lite i min bok.
Alla som varit gravida vet hur trött man är.
Vi väntar med spänning på babyn som kommer i mitten på maj.
Få se om det är en kille eller kanske en lite tjej, det spelar inte så stor roll.

Nu ser jag framemot morgondagen, att få träffa *lillemannen*  (som jag kallar honom) men hans namn är Elias :-). Det kommer att bli några intensiva dagar, för är ett aktivt litet barn. Så mormor kommer vara trött på fredag eftermiddag. Det kommer bli en hel massa skoj, jag uppskattar att få vara tillsammans med mitt barnbarn.

Han kommer och sover hos oss en gång i månaden, och en kväll i veckan åker jag hem till Elias. Då hittar han och jag på något skoj,  jag vill ta tillvara på tiden när han är liten. Tiden går snabbt med barn.

Så nu får ni vänta tills fredagskväll innan jag är här igen
Ha det gott


Min älskade Nova

Idag känns inte som någon bra dag att ha hund, det har regnat hela dagen. Kallt är det också, i vanliga fall tycker jag om att vara ute med Nova. Men nu känns det inte lockande att behöva gå ut på en promenad. Hon har inget i mot regnet.
-Oj vad då det finns så mysiga vattenpölar att gå i, och tänk att få rulla runt i lite blött gräs eller ännu bättre blöt lera, så skulle Nova säga om hon nu kunde prata :-).

Jag vet att hundar egentligen inte förstår orden vi säger, men ibland så känns det som att hon hör varje ord hur tydligt som helst. I och med att jag är hemma pga. sjukdom, så är hon ett enormt sällskap. Jag tror inte jag skulle vilja vara utan hund. Hon håller mig sällskap vid frukosten, säkert för att hon hoppas på att få några rester :-).
Jag har en speciell fåtölj vid tv-n, det är en sådan som sjukgymnaster ibland har. (Den släpper trycket på leder, och för mig är den överdelig). Då ligger hon nedanför den, För mig är hon en jättefin  och speciell vän.

"Bara en hund", finns det människor
som säger.
Att säga "bara" om en varelse som
kommit mig så nära, om en svans
som slår i golvet av glädje över att
höra min röst, om en nos, som
förtroligt sticks i min hand, om två
ögon som rymmer världar av tillit
och tillgivenhet.

image14


Om att bli hånad

Eftersom jag i ett tidigare inlägg skrev om Brolle, så lägger jag in hans brev. Så kan ni själva läsa vad han säger om påhoppet.
Nu säger jag god natt
på återseende i morgon


image5

En blanding mellan söt och salt

  

Så känns min dag, dels så känner jag mig trött på vädret. Dels så längtar jag till torsdag då jag skall åka och sova över hos min äldsta dotter och barnbarn. De känns som jag har två olika känslor inom mig, lite tristess pga. av de gråa ute. Glädje och förväntan inför torsdag, men den känslan är i alla fall lite starkare. Det är alltid lika roligt att umgås med den "lilla" killen, vet inte vad dom har tänkt att vi ska hitta på men jag har gett förslag om att åka till skojlandet. För där vet jag att Elias gillar att vara och leka, och jag har inte varit med dit någon gång än. Så det känns skojigt även för mig

Här har vi nyss ätit middag, idag vart det köttfärsbiffar. Nu är det snart motionen med Nova som står på tur, jag hoppas att regnet håller sig borta under den tid vi ska vara ute.

Sen blir det nog lite läsning i min bok, blir nog också lite tid framför datorn.
Återkommer lite senare


image12


Den viktigaste relationen av alla

Den mest kärleksfulla realtion jag någonsin kommer att ha är relationen till mig själv. Alla andra relationer kommer och går. Till och med äktenskap varar "tills döden skiljer oss åt" tar slut en gång. Den enda person jag är tillsammans med för evigt är mig själv. Min relation till mig själv är evig. Hur är då den här relationen? Vaknar jag varje morgon och är glad för att möta mig själv? Är jag en person som jag tycker om att umgås med? Tycker jag om mina egna tankar? Skrattar jag med mig själv? Älskar jag min kropp? Är jag nöjd med att vara den jag är?

Om jag inte har en bra relation till mig själv, hur ska jag då kunna ha en bra relation till någon annan? Om jag inte älskar mig själv kommer jag alltid att leta efter någon som kan göra mig hel och lycklig och förverkliga mina drömmar.

ATT DRA TILL SIG SUNDA RELATIONER

Att vara "behövande" är det bästa sättet att dra till sig misslyckade relationer. som författaren Wayne Dyer säger: I alla relationer där två människor blir ett, är slutresultatet två halva människor. Om du förväntar dig att den andra personen ska "göra allting bra" i ditt liv eller vara ditt "bättre jag" bygger du in ett misslyckande. Du måste vara nöjd med dig själv som du är innan du går in i en relation. Du behöver vara tillräckligt lycklig på egen hand, så att du inte ens behöver en relation för att vara lycklig.

Om du har en relation med någon som inte älskar sig själv är det omöjligt att vara din partner till lags. Du kommer aldrig att "duga" för någon som är osäker, frusterad svartsjuk, självkritisk eller argsint. Alltför ofta tar vi kål på oss själva för att försöka duga för en partner som inte kan ta emot vår kärlek - därför att han eller hon inte älskar sig själv. Livet är en spegelbild. Vi drar alltid till oss människor som speglar våra egna egenskaper eller vårar föreställningar om oss själva och relationer. Vad andra känner för oss är deras eget begränsade perspektiv på livet. Vi måste lära oss att livet alltid älskar oss villkorsslöst.

Ur Louise L Hay - Boken Leva Livet, kärleksfulla råd på vägen. Energica förlag. Louise har också skrivit en mycket bra bok som heter Du kan Hela ditt liv


 

Jag tycker det här är så bra, så jag ville dela med mig utav detta.

säger nu , tack för denna dag
och
God natt.


Ditt och Datt

Idag kom skattsedeln, jag får kvarskatt på 1000. Känns väl inte så kul, men inget att göra åt. Det är faktiskt första gången jag fått betala in så jag ska väl inte gnälla. Men kan inte låta bli, det känns lite trist.

Vädret är inte det bästa, känns som regnet hänger i luften, jag längtar tillbaks till solen och värmen. Vi hoppas att solen snart hittar hit igen.
Min dotter och jag var och handlande, för de var rätt tomt i skåpen. Jag har nyss kommit in, Nova har fått lite motion det är så bra att vi har en stor gräsmatta i närheten av där vi bor. Så hon kan springa lös, vart som vanligt lite träning och sen boll lek. Jag passade även på att kamma henne, för nu börjar hon släppa vinterpälsen och Nova hårar en hel del.
Men jag har något som irriterar mig, vi har så bra att vi kan låta våra hundar gå i stort sett var som helst. Men då kan vi väl plocka upp efter våra fyrfota vänner. Jag har alltid påsar sitter på hennes koppel, för jag uppskattar verkligen detta att vi har sådan frihet för våra djur.

Hånad, hur kan man göra så?

Jag vet inte om ni såg på körslaget, i alla fall så tittade jag. Dagen efter läste jag i Af om att Brolle, hade blivit hånad av tv4-as chef Pelle Porseryd, han har tydligen suttit och skickat sms med Alex Schulman. Trots att han vet att denne har en sajt där han lägger ut alla sms. Hur kan man som chef, håna en av dom medverkande. Hur har tv4 valt sina chefer, jag tycker att man ska ha mer innanför pannbenet för att få bli chef.
Jag tycker faktiskt detta är fruktansvärt, för vem vill bli hånad, har vi inte nog av sådant. När vuxna människor gör det, är det skandalöst. Hur ska vi då få våra barn och ungdomar att låta bli?

Ja inte nog med det, tydligen så finns det ett forum att skriva i, i alla fall så hade det rasat in negativa synpunkter på Porseryd, vissa krävde t.o.m han avgång. Då tar tv4 bort dessa och motiverar det med vi är ansvariga för att hålla ordning på anslagstavlan och då får vi bestämma precis vilka regler och vilken typ av diskussion som får förekomma.  Hade för mig att media är för yttrandefrihet, men kanske bara gäller när dom själva ger kritik.


Våldet i vårt samhälle

Allt detta våld som pågår överallt gör mig tokig, det är barn som slås ihjäl med hammare. 
I dagen tidning läste jag om en flicka som försvunnit när hon åkte hem efter sin träning, ska inte barn kunna åka hem själva på dagen.
Vart är det på väg, våldet ökar ständigt. Kvinnor vågar knappt gå ut ensamma. Snart är de väl detsamma med män, för även där är de så klart mycket våld. Jag vill inte vill inte ha ett sådant samhälle!!!

Jag kände bara att jag var tvungen att skriva om detta, för jag känner mig arg och ledsen varje gång jag läser om olika våldshandlingar! Vet att vi är många som känner precis som jag.

Säger god natt nu


Lördags pyssel

Att städa förråd är ingen rolig uppgift men i vårt fall nödvändigt, nu är det mycket bättre. Vad skräp man samlar på sig, nu fick vi iväg en hel del saker, som vi absolut inte hade någon som helst användning för.
 Här blir det en lugn kväll troligtvis framför tv-n, för nu är vi rätt så trötta.
Jag såg körslaget förra lördagen, och tyckte det var riktigt bra, så vi kommer nog att titta på det, och se vem som åker ut.
Jag har även hälsat på min pappa idag, så jag passade på att bjuda hem honom på lite mat om två veckor. Jag ska  också säga till min bror och syster med respektive, så blir en familjeträff.

Jag har nyss kommit in, jag har varit ut och motionerat Nova. Lydnadsträningen gick bra och så vart det lite lek med hennes boll och det gillar hon :-), så nu kommer hon att ligga lugnt ikväll. Det är viktigt med aktiviteter för annars mår hon inte alls bra. Men jag märker att hon börjar bli lite till åren, för förr orkade hon nästan hur mycket om helst så är det inte i dagsläget

I morgon skulle ev. min dotter och lilla barnbarn komma hem och hälsa på, hon är gravid och har ont i sin rygg så vi får se hur hon mår.


Det var min lördag, nu önskar jag er alla en fin kväll


Sömnlös


Jag kan inte sova, så då satt jag mig här en stund. Med mina tankar, i morgon ska jag hälsa på min pappa är ett tag sen vi sågs. Ibland går det alltför lång tid i mellan, vilket ger mig dåligt samvete. Fast jag vet att jag inte behöver ha det, han är väldigt självstädig och har sin hobby på helgerna, och sin hund. Men det är nog att han faktiskt börjar bli lite till åren, och man vet aldrig hur länge föräldrar finns kvar, min mamma är död, hon dog för 5 år sen. De beror kanske på att vi aldrig har haft sån nära kontakt. Men i morgon ska jag åka upp en stund, han blir alltid lika glad när jag kommer dit. För att inte tala om Jack, han skäller och hoppar runt mig.

Här har vi haft en myskväll, ätit Kinamat. Tittat på tv-n, Så ska de låta är ett favoritprogram och så  gillar jag även Morden i Midsomer det går reprisavsnitt på svt24. Jag har inte sett dom alla, så passar på nu istället.

I morgon ska min dotter göra högskoleprovet, och vi ska städa förrådet på eftermiddagen. Det är alldeles för mycket lådor och skräp, så nu ska det äntligen bli en rensning. Jag har en hel del böcker, och eftersom jag inte har någon plats för dom, så ska jag skänka bort dom flesta. Jag ska spara några få, sådana som är väldigt speciella för mig. Men dom andra ska jag köra ner till en hjälporganisation som arbetar för att hjälpa barnhemsbarn i Moldavien. Dom har en butik där dom säljer saker, som människor skänkt bort. Så då tänker jag att mina böcker som jag alltid har satt stort värde på, gör nytta på flera sätt.


Nu är det nog läggdags, jag får göra ett nytt försök och hoppas på att det John Blund kommer, så nu säger  jag
GOD NATT

Musik glädje/sorg

Musik är väl underbart, oavsett vilken musikstil vi har. Den gör dig gladare om du är på bra humör. Är du på fest, så är den en partyhöjare. Ibland känns livet tungt, om vi inte kan få tröst från något annat så kan vi få det med musik. Att sätta på sin alsklingslåt, och känns lugnet återvända. Till sist, så kan musik få dina tårar att rinna, om det är en speciell låt som du haft till någon i ditt liv som betytt mycket.

Ja som ni förstår så har musik en enorm betydelse i mitt liv, jag har alltid lyssnat mycket. Kanske lite mindre när mina flickor var små. För jag tror att det kan vara svårt för små barn, att alltid ha ljud omkring sig.

Jag älskar verkligen att gå på en musikkonsert, för mig ger de enorm glädje. Jag skrev om lycka häromdagen det är Lycka för mig. Jag tycker så klart väldigt bra om den musik jag växte upp med, men på vägen har jag även hittat många artister som jag också gillar.

För mig finns det ingen bra eller dålig musik, utan vi har alla vår egen upplevelse. Jag har en tonårsdotter, och är väl inte så att jag gillar all hennes musik... Men jag har förståelse för att de vad hennes generation lyssnar på.
*Skrattat* Kan säga att det är inte alltid hon gillar min musikstil heller, men vissa artister i från min "tid" gillar hon.
Här lyser solen idag också, vilken tur vi har. Nu ska jag ock Nova strax gå på en promenad


Ni får ha en fin eftermiddag


Hundar

Jag har en bladrashund (BorderCollie,Labrador)Nova, hon blir 9 år. Jag har skaffade min första hund när i 25 års-åldern. Hon var en labb, Jag har sedan haft någon omlaceringshund. Nu har jag min Nova, hon är en riktigt fin vän. Hon har fått gå på lydnadskurser, så hon har sin vardagslydnad. Det jag uppskattar med henne, är att hon aldrig rymmer. För finns många hundar som gör det.
Idag blir det ska vi gå ner till fältet där hon gillar att få springa runt. Sen ska min sambo även ta en skogspromenad ihop med henne. 
Det är viktigt att hon får sin motion, annars blir hon inte så rolig att umgås med.
Tänkte lägga ut lite bilder på Nova, och min dotters hund Inka, som jag är hundvakt till ibland. Inka är en Tollare, för er som inte vet
 

Barnbarn

Jag har varit hos mitt lilla barnbarn, en underbar kille på lite drygt 2 år. Livets efterätt brukar de kallas, jag kan inte annat än att hålla med. vi har alltid lika roligt ihop, han undrar om allt t.e.x varför det kommer ett konstigt ljus mellan molnen, ja vad kan de vara? Solen så klart, som lite försiktigt letar sig igenom. Tiden går så fort, och det var en trött liten kille som till slut somnade. Mamman och pappan, var på gott humör när dom kom hem ifrån bion.

Jag hade tipsat dom om en bra film: Into the Wild , om ni har möjlighet så se denna film, som är både ett äventyr men även väldigt poetiskt. En kille som vill vara ett med naturen, som klipper kreditkort och ger sig ut i de okända, på sätt och vis en hel vansinnig tanke. Men ändå den berör på många sätt

Nu säger jag god natt klockan  är mycket, i morgon är en ny dag, fast den nya dagen är redan här :-).image5

Vad är lycka

 För dig, för mig är det absolut att umgås med mitt lilla barnbarn som är 2 år, och även med min 9-åriga hund. Vi har nog olika sätt att hitta lycka, det gäller att få in den i vardagen. Vissa tycker säkert om att dansa, eller kanske att se människor dansa på tv. Ja oavsett vad vi gillar, så gäller de att finna tid till våra nöjen. Glädje och positivitet är bra, vem mår inte bra av att skratta mycket och gärna länge.

Lycka kan väl vara att se glada människor ute på en promenad, vem har inte känt så när solen äntligen börjar lysa och man hör fågelkvitter. Musik och böcker skänker också mycket glädje. Så visst finns det en hel del att vara lycklig över. Jag skulle kunna räkna upp mycket mer, men nöjer mig med detta så länge

Jag tror att om vi kan lära oss att finna ro och glädje i något, så slipper vi en hel del stress. Så ta reda på vad du ja just du tycker är roligt. Ta dig sedan tiden till det.

Jag ska idag ha kul, jag ska åka och umgås med mitt lilla barnbarn.


Scrapbooking

Funderar också lite på att börja med scrapbooking, har tittat på lite olika bloggar och där finns det faktiskt en hel del att hämta, men skulle gärna vilja ha lite råd, i och med att jag är novis i detta ämne så jag vill ha tips!!

Jag har alltid gillat att ta mycket kort, och med digitalkamera är det suveränt. Man kan ta hur mycket bilder som helst, och blir dom dåliga så är det bara att plocka bort, jag var med innan den digitala världen så har att jämför med. Jag fick en ny kamera i julklapp, och det var en present som gladde mig. Jag har nästan alltid den med, den är väldigt lättanvänd. Vi har även en skrivare, där vi kan ta fram foto. Så nu ska jag göra en foto bok till mitt lilla barnbarn. Där vi sätter in kort när han varit och hälsat på oss. Den kommer att hänga på en liten krok i hallen, så att han kan ta den och titta i när han vill. "Skrattar", det kanske blir mormor som använder den mest. 

Ja så hade jag även tänkt att göra en Scrapbook till honom, och så småningom hans lilla syskon, som kommer här i Maj. Men jag har som sagt  inte så mycket koll på vad som behövs, jag har mest sett det söta som finns att köpa.
Så ja nu hoppas jag på lite hjälp härifrån

image4


Inredning

Jag tycker om att fixa hemma, så vårt nya projekt är sovrummet, vi har varit och tittat ut en vit fin medaljongtabet. Jag har en vän som är målare, så han skulle kunna ge oss rabatt. Nu väntar vi in prisförslaget, han skulle höra av sig i morgon. Jag hoppas på bra pris, för det får inte bli allför dyrt. Så håll tummarna.
Vi ska även fixa till vår balkong, jag såg Äntligen hemma, fick ett väldigt bra tips därifrån, Bosse satte upp rotrismatta. Så nu funderar vi på att sätta de över plåten, för dn orangemålad och väldigt ful. Vi bor i en hyresrätt, så då kan man inte kosta på för mycket.
Vi tittar efter insatslägenheter, men vi vill fortsätta bo centralt så är inte alltför lätt. Antingen är dom väldigt dyra, eller också är hyran skyhög. Men gäller att hålla ögonen öppna, man vet aldrig vad man dyker på. Tur att vi trivs så bra i vår lägenhet, så är inte därför, mer att vi gillar att utveckla. Men som tur är, går det även bra med kuddar färger mm.

image3

Våren

En sådan här dag, kan man väl inte skriva om något annat än att våren är på väg. Jag har varit på en promenad med min hund, solen lyser. Människor har äntligen hittat ut, energin återvänder vi börjar känna för att fixa till allt som legat i dvala under vintern. Här ska balkongen fixas i ordning, för nu kan man snart börja sitta där ute. Lite tidigt med blommor, för  det kan komma en köldknäpp. Vart lite fönsterputs av fönster i helgen, även lite byte av gardiner. Så nu är vårt kök, vårfint.
Jag tror att ljuset, solen och värmen gör oss alla på bra humör.

Mina favoritblommor, dom är vår för mig




Vintern är över, regntiden är förbi, marken täcks av blommor, sångens tid är inne


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0