Hög säkerhet på kärnkraftverk

Hög säkerhet på kärnkraftverk, tycker jag känns väldig bra.

"Två personer har anhållits misstänkta för sabotageplaner mot kärnkraftverket i Oskarshamn. De båda är misstänkta för förberedelse till sabotage enligt polisen. "Jag har inga kommentarer", säger åklagaren till SvD.se. Kärnkraftverket bekräftar dock uppgiften för SvD.se. "

Att vi i detta läge inte får så mycket information är helt naturligt. förhoppningsvis så får vi veta lite mer längre fram

"Två män som arbetade med servicearbeten inne i reaktor 2 på Oskarshamns kärnkraftverk har anhållits för förberedelse till sabotage. En av männens väskor visade spår av ett högexplosivt ämne vid en kontroll på onsdagsmorgonen. "
Dom två männen         
är födda 1955 och 62, och tydligen var det en av männen som fastnade i säkerhetskontrollen. det som känns tryggt är att det upptäcks om någon försöker föra in någon form av sprängmedel


"Svetsaren som greps inne på Oskarshamns kärnkraftverk, OKG, hade genomgått Säpos kontroll.
"

Trots att den inhyrda mannen är kontrollerade av Säpo så räcker inte det. Tydligen var den ena av dom två männen känd av polisen, vem av dom de var vet vi inte, men de borde väl inte vara den av männen som Säpo kollat upp?
Man skräms gärna när det handlar om kärnkraftverk, eller i alla fall så gör jag det. För tanken finns alltid vad som skulle kunna hända, nu gick detta bra. Som det nu verkar så ska det vara relativt svårt att kunna göra sabotage på våra kärnkraftverk.








 


Kommentarer
Postat av: Michael Lundahl Karnerfors

"Som det nu verkar så ska det vara relativt svårt att kunna göra sabotage på våra kärnkraftverk.



Det stämmer... dels på grund av säkerhetskontrollerna, men framför allt på den passiva och aktiva säkerhet som finns i svenska kärnkraftverk. Ett svenskt kärnkraftverk kan överleva en hel härdsmälta utan att släppa ut radioaktivitet till omgivningen.



Tage Danielsson brukar få uppmärksamhet i den här debatten med hans lustifukatione över olyckan på Three Mile Island. Men det som Harrisburgolyckan visar är hur säkra verken ändå är... därför att även om härden smälte i Harrisburg så släpptes inte smältan ut. Den stannade helt i reaktorkärlen. Och det lilla utsläpp av radioaktiva ädelgaser som blev under den efterflöjande veckan beräknas att inte ha orsakat eller kunna orsaka mer än max ett enda cancerfall. Så gott som ingenting av den farliga isotopen jod-131 släpptes ut. Reaktorn totalförstördes men behöll hela härden inom sig.



Betydligt enklare - om man nu vill utföra terror-dåd - är at exexmpelvis spänga en klorgastransport som går på våra järnvägar, rakt igenom våra städer. Skulle en klorgasvagn rämna när den passerar igenom exmpelvis Lund där jag bor, så kan vi räkna med tusentals dödsoffer.

2008-05-21 @ 19:21:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0