Gatuvåldet har krupit ner i åldrarna

"2 042 personer hamnade på akuten på Södersjukhuset i Stockholm förra året efter gatuvåld, nära 30 procent fler än tre år tidigare. Nästan vartannat offer är under 24 år, enligt en kommande rapport om storstadsvåld. "
Skrämmande att det ungdomar under arton år ökat i antal, däremot är det inte lika frekvent med knivar och skjutvapen. Det dom däremot märkt är att kvinnorna tar efter männen, dom utgör idag 15 procent av alla offer.
Ja har sagt det ett flertal gånger, våld måste på alla sätt det går bekämpas. Vi måste våga oss ut på gatorna, föräldrar i synnerhet. Jag har ingen aning om det finns föräldrar på stan i större städer. I vår stad, har vi sådana grupper. Jag tror och hoppas att det har en lugnande inverkan på dom unga.

"Många har flera skador när de kommer in. Vanligast är ansiktsskador och skallskador. Cirka 70 procent av offren har blåmärken, krosskador och blödningar. 12 procent har skelettskador och cirka 2 procent har livshotande inre blödningar"

Vi är nog många som skräms av dessa siffror, för det kan lika gärna hända min dotter eller din son. Man vet inte vem det drabbar, om man är på fel plats vid fel tillfälle.

Läs artikeln,
"- Jag önskar att det förebyggande arbetet prioriterades mer. Vi i antivåldsgruppen träffar och informerar cirka 16 000 elever varje år. Men alla krafter i kommun och landsting, polis och socialtjänst kunde samverka i en organisation där kunskap och ansvar samlas. Och föräldrarna borde aktiveras mer. Man tycker att en förälder borde märka om kökskniven är borta över helgen, den som vi sedan hittar fasttejpad på benet när de kommer in till oss säger Sören Carlsson Sanz. "


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0