Vårdnotan kommer att öka radikalt 2040

"Fram till år 2040 kommer kostnaderna för sjukhusvård i Sverige att ha ökat med 270 procent, beroende på att befolkningen blir allt äldre, visar en forskarrapport. "
Detta gör att antigen måste skatten höjas eller också måste människor arbeta längre än till dagens 65 år. Detta förutsätter att dom äldre är friska. Om detta stämmer, är det så klart väldigt oroande, det är naturligtvis bra att människor blir äldre än tidigare generationer. Men det som kan oroa, är t.ex. att människor kommer få sämre vård pga. stora kostnadsökningar. Det finns inget idag som tyder på att skatter kommer att höjas, för att finansiera dessa kostnadsökningar. Om man nu inte finner andra sätt, att finansiera vården. vi får tro att politikerna finner på råd, för sämre vård ökar människors lidande.
Svd


Kommentarer
Postat av: Närå...

Se det såhär... Sjukvården idag är tusentals procent dyrare än vad den var för säg 100 år sedan, och för varje krona och minut som spenderas på sjukvården idag får man mycket mer och mycket bättre vård än vad man gjorde då.



Vården står för lite knappt 10% av statsbudgeten i dagsläget (med dagens skattebas). en höjning med 270% är alltså inte alls så oöverkomligt som domedagsrapporter i media försöker få det till, om man räknar med ekonomisk tillväxt (mer skatteintäkter med samma skattesatser) och teknologiska framsteg (mer vård för varje krona som spenderas) under de kommande 30 åren.



Enligt min uppfattning är det största problemet i framtiden snarare att strukturera upp en ny finansieringsmodell, då problemen med skattefinansiering blir mer och mer uppenbar då den ekonomiska utvecklingen inte hänger med i racet när forskningen gör sjumilakliv hela tiden. Detta leder till en uppsjö med etiska dilemman (t.ex om man ska spendera säg 10 miljoner kronor/år för avancerad vård av ett spädbarn med allvarliga medfödda defekter, när samma summa kan göra nytta för många, många fler)



Det allra största problemet har emmelertid inte med sjukvården att göra, utan är rent demografiskt. En åldrande befolkning ska försörjas av ett minskande antal arbetsföra. Då det svenska pensionssystemet är uppbyggt så att de som arbetar nu betalar för nuvarande pensionärer, och framtida arbetande ska betala för nuvarande arbetande, är det som gjort för en kollaps a la pyramidspel. Speciellt då svenskarna vaggats in i nån slags mysig folkhemskoma och har försckräckligt små besparingar privat.

2008-07-29 @ 06:26:07
Postat av: Svante

Well, dom har räknat in 'kostnadsökningar i vården' utan att nämna att prisökningar sker överallt i samhället. Räknar man på samma sätt in en reell tillväxt på drygt ett par procent och en inflation på ett par procent så ökar BNP på 30 år med... ja just det 270%. Alltså kommer vården ta upp lika stor del av BNP som idag, 'trots' 40-talisterna och tack vare tillväxten i ekonomin. Glad Sommar!

2008-07-29 @ 09:52:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0